Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

En blogg om Vorsteh och Corgis

Jakt och brukshundar - Nu även på facebook

Diverse hundar

VorstehSkapad av Lillvor & Max ons, september 14, 2011 21:10:05

Så här såg Vorsteh samlingen ut hösten 2010: från vänster; Vista (som passerade sin sista rågång senhösten 2010) 13 år gammal, Virok snart 10 år och numera halvpensionär, Nokk, parningsvalp från Norge, och Eyra, parningsvalp efter Virok från Finland. Men ibland går tiden snabbt och så står man där enbart med en trött gamling och en glad junior, Virok och Eyra! Det blir en lugn jaktsäsong!

Men det började redan 1992 när vi hade bestämt oss för strävhår och började ringa runt för att få tag i en ny jaktkompis, helst en inte för stor svartskimmeltik. Efter mycket om och men fick vi tag i en tikvalp från en tjuvparning i Umeåtrakten vintern 1992/93, Ystra. Snacka om rivstart! Ystra var en jättestor brunskimmel som hade lite för mycket av allt, utom strävhår. Funkade trots allt skapligt att jaga med, även om hon var en obotlig fallapportör. Det var även många rutinerade vorstehmänniskor som trodde att det var en korthårshane!! Hennes mentala konstigheter blev tyvärr värre och värre med tiden, så efter sex år fick hon sluta sina dagar när vi skulle ta en valpkull efter Vista.

Vista köpte vi 1997 uppe i utmarkerna till Jukkasjärvi, av vårt nuvarande avelsråd Saila Sorsa. Vi hade äntligen fått tag i en svartskimmel, som inte var så vanliga på den tiden. Vista har under sina år varit en pålitlig jakthund, med en från början lite för spontan/frisk/lång avance, som vi klantade till och fick en trög dito istället.

Vista var även en god mor för valpkullen som hon fick våren 2002, det blev åtta hanvalpar som spreds från Kiruna ner till Dalarna. Från fem av valpköparna har vi fått lite rapporter genom åren om väl fungerande hundar på jakt och hemmavid.

Vi behöll en valp ur den kullen, SEJCH SEUCH Qwirhaukens Virok.

Virok var en mycket bra jaktkompis genom åren, med dokumenterat bra förmåga att hitta fåglar och skapa bra jaktsituationer, var även ganska tidigt en pålitlig rapportör. Han användes en hel del under jaktguidning, där han fick nöta på heldagar veckor i rad under säsong. Han kunde konsten att koppla av mellan jaktpassen! Skulle gärna ha klonat honom och haft en sån vovve resten av livet.
Virok 2002-2013 Länk till Viroks resultatsida: http://www.resultatdatabasen.se/SVKProvByHund.aspx?regnr=S25915/2002

Sommaren 2008 for vi till Norge och hämtade hem en parningsvalp efter Virok, en svartskimmel hanvalp som döptes till Nokk. Nokk var en snäll och glad valp/unghund, som tyvärr utvecklade en med åren sjukligt intresse att med skall driva bort allt klövilt från kommunen, jagar i dag i andra marker.

En vecka före julen 2009 hämtades en ny parningsvalp efter Virok, den här gången från Finland, en svartskimmeltik som har namnet Sorsanlahden Eyra. Eyra har så här långt varit en mycket trevlig bekantskap, som verkar ha ärvt många av Viroks goda egenskaper. Ett exellent med CK jaktklass på Umeå utställningen 2011, ett förstapris unghundklass på riksprovet i Bruksvallarna och snubblande nära finalen i Junkari med ett andra pris, är första säsongens resultat.

Eyra fick sin första kull 25 maj 2012, det blev sju valpar, tre tikar och fyra hanar.

Vi behöll en valp ur den kullen, en svartskimmeltik, Qwirhakuens Qarma.

Qarma har under sin första jaktsäsong 2013 utvecklats på ett positivt sätt, både vad gäller fart och vidd men även följsamhet och fågelhantering, nu saknas bara mer erfarenheter av sluga tjädertuppar innan hon blir en fullfjädrad skogshund.

Hon lyckades även under sin första säsong knipa SVK Västerbottens vandringspris som bästa unghund på jaktprov.

  • Kommentarer(0)//www.qwirhauken.se/#post8