Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

En blogg om Vorsteh och Corgis

Jakt och brukshundar - Nu även på facebook

Hundträning?

HundträningSkapad av Lillvor & Max sön, september 11, 2011 17:49:26

Åh´ hur får man till en sån där "pekarhund" då? (frågan ställd av en älgjägare som återigen var ute och letade sin bortsprugna älghund)

Ja det är väl knappast gjort på en kafferast, det handlar nog mer om år, ibland ett helt hundliv! Men det är väl det som är tjusningen med en dylik hobby, man blir aldrig riktigt fullärd.

Några ord på vägen till dig som kanske skaffar din första stående fågelhund, ni mer rutinerade känner nog till det här sen tidigare och kan gå ut å jaga eller idka lite vapenvård istället!

Här tänkte vi skriva lite om första tiden med valpen/unghunden och lite dressyrtips för dig som är nybörjare, men vid närmare eftertanke..., så finns det redan en hel del god litteratur i ämnet.Sten Christoffersson och Anders Landin är två exempel på goda skribenter/pedagoger när det gäller den tekniska delen från valp till färdig jakthund och rekommenderas varmt för djupstudier under mörka vinterkvällar. Man behöver inte lära sig allt utantill, se det mer som ett uppslagsverk som man kan återvända till under resans gång från ax till färdig limpa (hund).

Skriver därför bara helt kort några rader om saker som vi tycker är viktiga och lite andra funderingar.

Något det inte skrivs så mycket om är ens egen förmåga/intresse/tid/kunskap när det gäller den införskaffade nya familjemedlemmen/jaktkamraten. Det skadar nog inte att ta sig en titt i spegeln och fundera på vilken typ av hundägare är jag och har jag den tid och engagemang som kommer att behövas?

Försök att skaffa en hundtyp som passar din egen personlighet, mängd av fritid, kunskap, ambitioner osv. Det är inte säkert att den tuffaste och mest energiska valpen är det optimala valet, om man är den lite halvlata typen, vi tillhör nog den senare varianten smiley och har därför försökt välja bort de riktigt energiska/hårda vovvarna i vårat hundliv. Ibland hör man lite felaktigt att en vovve som är åt det lite vekare hållet skulle vara något negativt, men det är oftast lättare att få till en sådan individ.

Ett inte ovanligt problem är att man har skyhöga ambitioner som vida överstiger ens praktiska möjligheter att få till en fungerande hund, vilket får till följd att man ger upp helt, om jycken inte är jaktchampion före tre års ålder. Gör inte det!

De allra flesta hundar (och ägare) behöver både tid och massor av erfarenhet innan man kan skönja ljuset i tunneln, ibland kan det ta flera år. Sen ska man komma ihåg att det bara är nån procent i varje årskull som går hela vägen fram till ett championat, men det kan bli en bra fungerande jakthund iallafall.

Lägg dina ambitioner på en realistisk nivå, det krävs både ett bra ämne, en del hantverkskunskaper (muskelminne), mycket tid och lite tur för att till slut hamna i zonen, där man kan gå och jaga en hel dag med en lyckokänsla i kroppen. Det är inte helt ovanligt att det går åt en ”inlärningshund” innan man börjar hitta rätt.

Neeej! och Braaa! är två användbara ord under den första tidens uppfostran/inlärning, kompletterat med tre kommandon, Hiiit, ett snärtigt Ja´vid matskålen och ett fungerande stoppkomando! Just stoppkomandot är ett absolut måste om du vill ha en väl fungerande jaktkompis. Vid all inlärning hos en valp/unghund så är timing helt avgörande, plus ens egen förmåga att snabbt växla röstläge mellan beröm och bannor. Det spelar inte så stor roll vilka ord du använder, det är tonläget som ger effekt. Har man lärt eleven innebörden av dessa tre kommandon under uppväxten så är mycket gratis senare under injagningen, och behöver bara utökas med två kommandon ytterligare för att ha en fungerande jakthund, Apport och Loss.

Apportdressyren (läs mer i nån av rekommenderade fackböcker) brukar vi vänta med tills unghunden mognat mentalt, framåt ettårsåldern. Nu börjar det handla om reella krav som ska utföras, det räcker sällan med en snäll begäran och en korvmuta när adepten ska ut i nollgradigt vatten för inhämtning av tjädertuppen som ligger och flyter tjugo meter ut i skogstjärnen (kan vara skönt att slippa simma själv).

Givetvis kan man börja tidigare med roliga hämtövningar för valpen, men komihåg att inte ställa för stora krav innan den förstått uppgiften och är mentalt mogen för det! Inlärning ska vara lustbetonad, kraven kommer när telingen förstått sin uppgift.

Mycket tid i skog och mark, där valpen får erfarenheter och lär sig att hålla rätt på dig, brukar återbetala sig senare under jaktturerna. Undvik att använda garmin astro och dylikt på valpen/unghunden, risken är annars stor att det blir du som springer och håller rätt på hunden istället för tvärtom. Spara bruket av diverse "handikapphjälpmedel" till senare i hundlivet, om kontakten med hunden inte visar sig fungera av någon anledning! Undantaget är väl om du/ni bor i vargtrakter. Rapportering är en mycket användbar funktion hos hunden, speciellt vid skogsjakt. Brukar gå att lära dom flesta individer om dom inte har det i sig naturligt, om man sen föredrar spontanrapportering eller inkallnings dito är en smaksak. Det gäller även att vara vaken själv på dom första små tecknen om din hund en dag visar upp rapporteringsbeteende.

Om det är din första stående fågelhund, försök att följa med någon som har en duktig hund ut på jakt, gå med som publik på nåt fjäll/fältprov där det startar elithundar, ställ frågor, de allra flesta som håller på med det här hjälper gärna nybörjare med tips och råd och svarar på frågor. Det är alltid lättare att skaffa sig en målbild för sitt eget hundtränande om man har haft möjligheten att se bra hundar ”in action”.

Mellan ett och två års ålder beroende på unghundsutveckling och när det är lovligt med lös hund i skog och mark, är det dags för den mytomspunna injagningen!! Det är i själva verket inte så avancerat som det kan låta, har du lärt valpen de fem kommandona här ovan, handlar det bara om att nyttja de under skarpt läge i jaktmarken. Man behöver inte fälla en massa fågel den första säsongen, och det räcker gott att göra några enstaka kastapporter med skott och varm fågel under kontrollerade former, risken är annars att du skaffar dig en rabiat jaktidiot och svårbotad knallapportör. Få provocerande fällningar första säsongen brukar belönas med en säker och stabil jaktkompis under många års jagande, så ta det lugnt! Kvalitet före kvantitet!

Om allt funkat bra har man förhoppningsvis efter några år en bra och stabil jaktkompis, som kommer att skänka en många lyckliga stunder under utövandet av denna "Latmansjakt!" (citat av gode vännen som brukar krokna efter ca. två dars jakt)smiley

Summasummarum; stressa inte, krångla inte till det, följ med i hundens utveckling istället för att forcera den. Var konsekvent när du gett ett kommando, tjata inte, det enda som händer är att du devalverar ditt kommandot varje gång du upprepar det. Tillåt inte beteenden som kan vara charmigt hos en valp, jaga småfåglar, grannens katt, brevbärarn osv. Kan bli svårt att få stopp på hos den vuxna hunden med fullt utvecklad jaktlust.

Ett medlemskap i Svenska Vorsteh klubben rekomenderas starkt! http://www.vorsteh.se/kmblimedlem.html Där blir du placerad i den lokalklubb som finns närmast. Det anordnas normalt ett flertal lokala aktiviteter varje år med dressyrkurser, prov, utställningar medmera. Dessutom är det en bra chans att träffa trevliga människor med likartade böjelser! Du får även en bra klubbtidning 4 ggr per år.

Vi själva tycker det är viktigt både med jaktprov, utställning/exteriörmönstring, det är trots allt basen i ett mer än hundraårigt avelsarbete på våra raser. Därför ser vi gärna att hunden startas på åtminstone ett unghundsprov och visas upp på en utställning/exteriörmönstring. Att hunden ska användas till jakt ser vi som självklart, det finns andra bättre raser om man vill ha en sällskapshund! (corgi tex. smiley)

Om du/ni känner behov av det så kommer vi att finnas till hands för dig som valpköpare både vad gäller tips, träning, hjälp med injagning, starta på prov och övrigt runt hunderiet. Det är få hundägare som aldrig kör fast eller får några problem under resans gång, så tveka aldrig att höra av er om ni har funderingar och frågor, det finns inga ”dumma” frågor bara dito svar!

Sörnoret, September 2011

Lillvor å Max  • Kommentarer(0)//www.qwirhauken.se/#post6