Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

En blogg om Vorsteh och Corgis

Jakt och brukshundar - Nu även på facebook

Gråsiskas Pila

CorgiSkapad av max tis, september 06, 2011 23:12:18

Liten vallhund!

Jag (Lillvor) letade efter en liten hund som inte jagar men som var robust och arbetsvillig, gärna med lite vallning, för jag har några Dala-Pälsfår. Så det blev en Welsh Corgi Cardigan och jag har inte ångrat valet av hund för en sekund.

Corgins rasursprung

Welsh Corgin härstammar från Wales i England.
Olika teorier om dess ursprung har framkommit, en del påstår att vikingarna från Västsverige skulle ha fört med sig Västgötaspetsar till Wales och att det sedan var de som bildade stammen för Welsh Corgi.
En annan teori är att det skulle vara tvärt om, dvs att de svenska vikingarna tagit med sig hundar hem från Wales till Västergötland och skapat Västgötaspetsen av Welsh Corgin.

Hur som helst tror man att Welsh Corgin funnits ända sen 900-talet, då de användes som gårds/vakt och vallhund, den vallade då främst nötkreatur.
År 1925 blev Welsh Corgin registrerad som officiell ras av Engelska kennelklubben,
då skilde man inte på Cardigan och Pembroke, först 1934 registrerades de som separata raser.Welsh Corgi består alltså av två olika raser, Welsh Corgi Cardigan och Welsh Corgi Pembroke.
Förr var nog den största skillnaden mellan dem att Cardiganen hade svans och Pembroken var utan, men idag är det förbjudet i Sverige med svanskupering så det är inte att förlita sig på längre.
Dock kan Pembroken födas med stubbsvans, så ser du en Pembroke utan svans behöver det inte vara en lagbrytare som varit i farten, utan något helt naturligt.

Pigg och smart, en Corgi så klart!

Lillvors hjälpreda på gården, Gråsiskas Pila, som håller ordning på fåren och även försöker valla ihop Vorsthrarna, utan större framgång.


Sedan hösten 2013 har det även tillkommit en blivande arbetskollega till Pila, nämligen Migevas Oops A Daisy, även kallad crayzy Daisy när hon har hittat på nåt ofog. smiley  • Kommentarer(4)//www.qwirhauken.se/#post3