Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

En blogg om Vorsteh och Corgis

Jakt och brukshundar - Nu även på facebook

Bensin på brasan!

NyheterSkapad av Lillvor & Max tor, augusti 22, 2013 09:59:44
I jägarkretsar har det i alla tider debatteras nyttan av att inte skjuta tjäderhönor under jakten, speciellt ett år som detta, med extremt dålig föryngring i Västerbottens skogsland. Vi har själva haft en ambivalent inställning till detta under våra jakter genom åren, men har väl ändå på senare år, medvetet eller omedvetet, försökt hålla inne skott mot hönor, i vartfall på tjäder.
Nu menar ju en del jägarvänner att det inte har någon som helst inverkan på fågelbestånden och att det är som att "spara lingon" till nästa säsong.
Det kan ju ligga en hel del sanning i ett sånt resonemang, speciellt som senare års tjäderforskning visar att unghönorna flyttar långt från födelse platsen, i dom flesta fall väldigt långt.
Så i ett rent egoistiskt perspektiv spelar det ingen roll om man skjuter bort alla unghönorna i en kull, dom skulle ju ändå ha försvunnit från hemma marken.
Men om man tänker ett varv till så kanske man kan bringa lite glädje till någon jägarkollega som får en ny avelshöna på marken som kan producera många kycklingar under sitt liv, eftersom hönorna verkar bli stationära när dom en gång flyttat.
Ett annat problem är svårigheten att skilja ut vad som är en emigrerande unghöna eller markens egen stationära avelsfågel, när kullen brakar iväg med bullrande vingar.
Av dom anledningarna lär vi nog även fortsättningsvis försöka hålla igen skott mot bruna fåglar, pang på svarta och vita!

Den här hönan med sin kull passerade i morse på exakt samma ställe som vi fotade en tjäderhöna i våras, hon hade med sig sju (7) hönkycklingar, som kanske kan produsera sju egna tjäderkycklingar till nästa säsong på sina nya hemmamarker, 7x7x7x7......blir snabbt några tusen.
Snart bär det iväg på jakt, skitjakt på er alla, å va rädd om kapitalet!

  • Kommentarer(0)//www.qwirhauken.se/#post45