Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

Strävhårig Vorsteh & Welsh corgi cardigan

En blogg om Vorsteh och Corgis

Jakt och brukshundar - Nu även på facebook

Planering

NyheterSkapad av Lillvor & Max ons, november 20, 2013 18:54:21
Parnings planering Qwirhaukens kennel.

Som det ser ut i dagsläget kommer vi att vänta ett år till innan det blir aktuellt med någon vorstehkull, dvs. vintern/våren 2015.
Anledningen är att vi vill se lite mer vad som blivit av den tidigare kullen, Q1 valparna, både vad gäller jaktegenskaper, exteriör och HD status. Höstens extremt dåliga fågeltillgång har gjort det svårt att bilda sig en vettig bild av jaktanlagen hos q1 kullen, förhoppningen och planeringen var att vi skulle få se flera av valparna till start på riksprovet i Lycksele och även under praktisk jakt, men nu blev ju riksprovet tyvärr inställt på grund av fågeltomma skogar här i Västerbottens inland.

Så det blev dåligt med provstarter och även praktisk jakt med fågelkontakter för unghundarna under deras första säsong. Det vi har sett hos ett flertal av unghundarna i kullen är i vart fall mycket goda anlag vad gäller fart, vidd och reviering.

Vi vill även vänta in resultat från HD röntgen från flera av unghundarna innan vi går vidare.
Dom resultat som blivit detta år är; tre st. start på eftersöksprov varav två godkända,(Qarma och Qrt), en start på fjällprov med ett första pris, (Qarma) tre startande på utställning med två excellent och en very good. (Qarma, Qira och Qiwi)

Ni som hört av er och varit ivriga att tinga en valp från oss får antingen vänta ett år till eller titta på dom kullar som är på gång, många av dom ser mycket lovande ut!
Vi har fått ett flertal frågor om tips på bra parningar och brukar oftast ge rådet att titta bland dom parningar som är godkända av avelsrådet, det finns ingen anledning att välja något annat! Avelsråden är kompetenta och har en mycket bra och bred koll på respektive ras både vad gäller jakt och exteriör, men även arvbara sjukdomar och annan viktig information. Det finns en anledning till att dom inte godkänner vissa parningar, baserat på kända fakta.

Sen är det alltid ett lotteri att skaffa sig en ny jakthund, men genom att välja valp från en godkänd parning så har man i alla fall minskat risken till rena nitlotter redan från början och dom minimikrav som ställs för att få en parning godkänd är inte direkt oöverkomliga och bör för rasens framtida utveckling helst överträffas.
Qwirhaukens kennel 20 november 2013

  • Kommentarer(0)//www.qwirhauken.se/#post50